Web sitemize hoşgeldiniz, 24 Nisan 2024

Sindirim Sistemindeki Polipin Çıkarılışı

Sindirim Sistemindeki Polipin Çıkarılışı

Bu başlıkta sizlere çokça karşılaşılan ve sıklıkla uyguladığımız polip tespiti, tedavisi ve çıkarılış anında aldığımız fotoğraflar sunuyoruz.

Polip, kalın barsaklarda en sık görülen hastalıktır. Kalın barsak ve rektumun iç yüzeyinde oluşan barsak iç duvarına ince veya kalın bir sapla bağlı olan veya sapsız olarak barsak içine doğru anormal bir biçimde büyür. Polipler başlangıçtan itibaren iyi huylu veya üzerinden kanser gelişen kötü huylu (adenömatöz) olabilir. Poliplerin iyi huylu olanları ciddi şikayetlere yol açmaz ve tedavi gerektirmez, takip yeterlidir. Her polip kanser değildir. Ancak adenömatöz polipler yıllar içinde büyüyerek kanser riski taşıyan büyüklüklere ulaşabilirler. Polipler iyi huylu oldukları zaman çok büyülerse barsakta tıkanıklığa sebep olabilrler, bunların polipektomi denen yöntem ile çıkarılması uygundur. Adenömatöz polipler mutlaka çıkarılmalıdır, 1cm çapa geldikleri zaman %10 kanserleşirler, 2cm çapa geldikleri zaman %20 kanserleşirler. Böyle polip çıkarılmış hastaların; mutlak en geç 3 yıla bir kolonoskopi kontrolü olması gerekmektedir. Polip sapsızsa 3-4 cm çapğa ulaşmaşmışsa kanserleşme riski çok artmıştır. Bundan dolayı kanser riski nedeniyle hiçbir şikayeti olmayan 50 yaş ve üzerine mutlaka kolonoskopi yapılması gerekmektedir. Bizim yaptığımız çalışmada Türk toplumunda 50 yaş üzerinde %30’un üzerinde polip tespit ettik ve polipektömü yöntemi ile hepsini çıkarttık. 2005-2010 yılları arasında 100 kat büyütmeli kolonoskopi ile 600 hasta taradık ve böylece büyük çoğunluğunu barsak kanseri olamadan yakalama imkanı sağladık.

Bazı polipler ise karın ağrısı, kanama, sümüksü salgı ve ishal gibi şikayetlere yol açarlar. Kolon veya rektumun iç duvarından kaynaklanırlar.  Bu durumda, kanserleşme riski nedeniyle polip çıkartılmalı ve düzenli aralıklara kontrol edilmelidir. Polipleri çıkartılmış kişiler arasında kanser oluşma ihtimali %90 oranında azalmaktadır. Poliplerin erken tanısı ve alınması, kolorektal kanser riskini azaltır.

Poliplerin çoğu kolonoskopi ya da barsak filimleri sırasında tesadüfen bulunur. Bazıları çok daha erken yaşlarda ortaya çıkmasına rağmen, genellikle 50 yaşından sonra oluşurlar ve büyüyerek kansere dönüşebilirler. Kolorektal poliplerin teşhisi ve çıkartılması için rektosigmoidoskopi veya tam kolonoskopi uygulanır. Tespit edilen polipler kolonoskopi esnasında ağrısız olarak çıkartılabilir.

Erken tanıda kullanılan yöntemler: dışkıda gizli kan testi, sigmoidoskopi, kolonoskopidir. 50 yaşına gelen herkes hiç bir şikayeti olmazsa bile kolonoskopi ile barsaklarına baktırmalı , çünkü: Barsak kanseri en çok bu yaşlarda başlar. Risk grubunda olan hastalardan, daha önce polip çıkarılmış olan hastalar bu işlemden sonra 1-3 yıl içinde tekrar kolonoskopi yaptırmalıdır.

 

 

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.